Blog   Harta    English  | Prima Pagina  | Galerie Foto  | Imprejurimi  | Resita - Azi  | Contact  |
Bine ati venit pe www.MyResitaInfo.com!
Resita la inceputuri
   Cu toate ca exista surse (neconfirmate) despre existenta in secolul al XV-lea a unei asezari omenesti pe vatra orasului Resita, primele mentiuni concrete dateaza din secolul al XVII-lea; si anume, asezarea "Resicza" este mentionata intr-un "catastif de biruri" tucesc alaturi de alte asezari din imprejurimi.
    Mai tarziu, dupa trecerea Banatului sub stapanirea austriaca - provincia este organizata ca un domeniu al coroanei sub administratia directa a Curtii imperiale de la Viena. In aceasta perioada se incepe o exploatare sistematica si intensiva a regiunii Resita-Bocsa.
   Izvoarele confirma ca in anul 1757 au fost stramutate 20-30 de familii romanesti din Resita Romana, extinzand vatra Resitei in amonte pe raul Barzava. Cu aceasta mica colonie de carbunari, care extragea manganul pentru furnalele din Bocsa - infiintate anterior (1719) - incepe istoria acelei parti din Resita care se va mari treptat cu colonisti straini devenind cunoscuta mai tarziu sub numele de Resita Montana (Nemet-Resicza sau Resiczabanya) in raport cu veche Resita - Resita Romana (Olah Resicza sau Resicza Kamerala).
   La 8 august 1768 Maria Teresa dispune construirea unor ateliere metalurgice la Resita. Curtea imperiala a aprobat propunerea in 31 octombrie 1768, iar in 1 noiembrie 1769 au inceput lucrarile de constructie a uzinelor de la Resita.
   La 3 iulie 1771 - cand cele doua Resite aveau in jur de 750 de locuitori - au intrat in functiune 2 furnale inalte, inaugurand era metalurgiei Resitene.
   Dupa infrangerea Monarhiei austro-ungare din primului razboi mondial, toate uzinele si domeniile au trecut - la 26 mai 1920 prin decret regal - in posesia unei noi societati cu majoritatea actionarilor romani si purtand denumirea de "Uzinele de Fier si Domeniile din Resita", sau pe scurt "U.D.R." In perioada ce urmeaza, capacitatea uzinelor se mareste, productia se dezvolta, populatia orasului creste (in anii 1920-1921 atinge 7.000-8.000 de muncitori), cu toate ca oamenii sufera din cauza saraciei.
Resita la inceputuri
   Dupa anul 1947, cand partidul comunist preia puterea, Uzinele UDR intra in propritatea statului, largindu-se, marindu-si capacitatea prin constructia unor noi furnale precum si ridicarea unor fabrici noi. Toate acestea duc la cresterea populatiei in zona Resita si expansiunea localitatii. Un astfel de exemplu este constructia cartierului Lunca Barzavei in anii '60.
   Astazi Resita a evoluat intr-un oras modern, european, in care traiesc aproximativ 75000 de locuitori, in scadere fata de anul 1989, cand orasul atinsese cota de 110260 de locuitori.

Sigla orasului
Centrul Resitei
  Nota: Textul de mai sus cuprinde fragmente din diverse surse publice si este publicat cu unicul scop de a oferi vizitatorilor acestei pagini mai multe informatii  despre orasul meu drag, Resita.
English  | Prima Pagina  | Galerie Foto  | Imprejurimi  | Resita - Azi  | Contact  |