Blog   Harta English  | Prima Pagina  | Galerie Foto  | Resita - Trecut  | Imprejurimi  | Contact  |
Bine ati venit pe www.MyResitaInfo.com !
B-dul Republicii - Govandari
   Cand te gandesti la Resita, primul lucru care-ti trece prin minte e: "oras industrial". Insa dupa cum veti vedea mai jos, sunt multe alte lucruri demne de mentionat cand vine vorba despre orasul capitala a judetului Caras Severin. As incepe prin a aminti pozitia orasului, in Sud-Vestul Romaniei, intre dealurile din apropierea muntelui Semenic, avand in apropiere trei lacuri de toata frumusetea: Secu, Valiug si Trei Ape.
    Orasul Resita este strabatut de raul Barzava de-a lungul bulevardului principal ce uneste cele doua segmente: orasul vechi si orasul nou.
    Coloana vertebrala a orasului a fost pentru mult timp industria metalurgica si de constructii de masini; lucru demonstrat de altfel de hale si depozite uriase si structuri de bare si ciment apartinand uzinelor si fabricilor care in trecut acaparau majoritatea fortei de munca a orasului. Acestea sunt imposibil de ignorat si o parte din ele sunt inca in stare de functionare.
In ultimii ani industria orasului s-a diversificat, integrand companii de prelucrare a carnii, de paste fainoase, sau din industria confectiilor.
    In ceea ce priveste transportul, in Resita se poate calatori cu autoturisme, taxiuri, autobuze, tramvaie, trenuri, iar din apropiere (de la Caransebes ~40km sau Timisoara ~100km) puteti calatori si cu avionul.

    Resita are un Bazin de Inot acoperit (de dimensiuni olimpice) in cartierul Lunca Barzavei si unul descoperit in cartierul Lunca Pomostului - care are in aceeasi cladire alte doua piscine de dimensiuni mai mici.
De asemenea, in oras exista doua stadioane de dimensiunile unui teren de fotbal profesionist, un complex cu piste de atletism, cateva parcuri publice, un patinoar artificial in aer liber (ce functiona numai iarna), precum si o Sala a Sporturilor.
Resita - Centrul Civic

    Pe langa Muzeul de Arta al orasului (cu o arhitectura ce iese din sablonul zonei), galeria de arta din apropierea muzeului, Teatrul "George Augustin Petculescu", Centrul Civic, Universitatea "Eftimie Murgu", Primaria, Prefectura, orasul vechi in ansamblu, Gradina Zoologica, o alta destinatie ce trebuie luata in considerare este Muzeul de Locomotive.
La 4 septembrie 1872, atelierele din Resita ale societatii STEG au realizat prima locomotiva fabricata in spatiu european.
Prima cale ferata fusese construita la Resita inca din anul 1846, unind topitoria cu laminoarele, si avand o lungime de 610 m. Intre anii 1868-1870, s-a construit intre Resita si mina Secu o linie ferata cu ecartament ingust (948 m) in tractiune cu cai, care in scurt timp dupa aceea a fost transformata si adaptata pentru tractiune cu locomotive cu aburi (26 iulie 1871). Prima locomotiva care a circulat pe acesta linie a fost locomotiva Szekul, fabricata la Viena, o locomotiva de tip STEG-52, dupa proectul inginerului scotian John Haswell (1812-1897).
La inaugurarea cursei locomotivei Resicza, in 1872, au luat parte atat directorul societatii STEG, francezul George Bresson, cat si John Haswell.

    Muzeul de locomotive in aer liber reuneste 16 dintre cele mai importante locomotive livrate beneficiarilor. Se pastreaza aici prima locomotiva fabricata pe teritoriul Romaniei, apoi una din cele doua locomotive forestiere realizate in 1925 pentru directia silvica a UDR (prima care a folosit aburi supraincalziti), una din cele doua locomotive seria 142.000m - care nu exista in tara, celebra locomotiva seria 150.000 - de tipul careia existau doar 9 in 1955, precum si cea de-a 1000-a locomotiva resiteana.
   Apoi, n-ar strica sa mentionez cateva destinatii de vacanta aflate in apropiere: Valiug, Crivaia, Garana (decorul Festivalului anual de Jazz din luna august), Secu, Semenic, Pestera Comarnic, Pestera Popovat etc.
Sigla orasului
Centrul Resitei
Resita - Muzeul de Arta
  Nota: Textul de mai sus cuprinde fragmente din diverse surse publice si este publicat cu unicul scop de a oferi vizitatorilor acestei pagini mai multe informatii  despre orasul meu drag, Resita.
English  | Prima Pagina  | Galerie Foto  | Resita - Trecut  | Imprejurimi  | Contact  |