Blog   Harta English  | Prima Pagina  | Galerie Foto  | Resita - Trecut  | Resita - Azi  | Contact  |
Bine ati venit pe www.MyResitaInfo.com !
Resita - Lac de acumulare
   Scurta descriere a asezarilor din jurul Resitei:

    Valiug (Franzdorf) - asezare creata dupa 1780 de oamenii care pregateau carbune de lemn pentru uzinele din Resita. In 1908 - 1909 a fost construit aici un lac de acumulare - Lacul Vechi de circa 12 ha, pentru necesitatile uzinelor siderurgice; dupa infiintarea unor noi furnale si otelarii s-a realizat un al doilea lac 56 ha, lung de peste 3 km si avand un debit de 10 milioane mc apa. In prezent satul aproape ca a devenit un sat de vacanta pentru fosti sau actuali locuitori ai Resitei, Bocsei sau Timisoarei.

   Lacul Secu - lacul de acumulare cel mai apropiat de Resita; alimenteaza Resita cu apa potabila. Imprejurimile lacului ofera peisaje incredibile mai ales datorita faptului ca lacul nu este inca supra exploatat din punct de vedere comercial.

   Crivaia - de la Valiug inca 5 km, satul se afla pe malul lacului Valiug, intr-o frumoasa poiana strabatuta de apa Barzavei. Malul din apropierea soselei este in continua dezvoltare urbana, fapt ce aduce an dupa an tot mai multi turisti in zona.

   Semenic - Muntele Semenic, se afla la aproximatix 10 km de Valiug. La o altitudine de aproximativ 1000 de metri nu prezinta varfuri stancoase sau prezenta impresionanta a unui munte in adevaratul sens al cuvantului. Este insa o statiune turistica montana, cu partii de schi pentru incepatori, si pentru care a fost creat un proiect pentru trasarea unei partii de schi profesionale pe dealurile din apropiere. Aerul rarefiat al statiunii atrage vizitatori si in extra sezon, oferind un mult dorit confort in timpul lunilor caniculare de vara, cand in localitatile de la poalele muntelui se ating temperaturi de 40C.

   Garana (Wolfsberg) - sat cu folclor interesant. Desi in momentul de fata populatia de origine germana (in trecut, nucleul satului) a emigrat aproape in totalitate, satul a supravietuit si s-a transformat intr-o zona turistica si incepand cu 1993, anual, aici are loc la mijlocul lunii august Festivalul de Jazz Garana.

   Trei Ape - Statiune turistica cu lac de acumulare situat la sud le satul Brebu Nou. De la baza acestui lac izvoraste raul Timis. Aduna apele paraielor Brebu, Gradiste si Semenic, iar apa de deversare din lac impreuna cu izvorul de la baza acestuia formeaza un parau ce a fost amintit mai devreme.

    Cheile Carsului - Parcul National Semenic cuprinde urmatoarele rezervatii : Cheile Carasului, Cheile Nerei, Cheile Garlistei iar a patra rezervatie o constituie bradetele si fageto-bradetele de la obirsia Carasului. Prima dintre cele enumerate mai sus si anume Cheile Carasului cuprinde doua rezervatii speologice : Pestera Comarnic si Pestera Popovat, vestite prin monumentalitatea galeriilor si salilor si splendoarea podoabelor concretionale de calcit.
Resita - Imprejurimi


   Ocna de fier - aici poate fi vizitata Colectia de minerale si flori de mina apartinand lui Constantin Gruescu.

   Dognecea - asezare cu trecut bogat; mine de aur si argint exploatate de romani. In nordul localitatii exista doua lacuri de acumulare - Lacul Mic, numit si Lacul nuferilor, declarat rezervatie botanica, si Lacul Mare, numit si La Zid, din cauza barajului construit pe paraul Dognecea.

    Binis - vechi si vestit centru banatean de ceramica nesmaltuita unde se mai practica inca olaritul.

   Berzovia - localitate mentionata in singurul fragment ramas din cronica razboiului purtat de Traian impotriva dacilor.

   Ezeris - important punct fosilifer, cu exemplare de fauna tertiara (gasteropode, lamelibranchiate).
Sigla orasului
Centrul Resitei
Parcul National Semenic
  Nota: Textul de mai sus cuprinde fragmente din diverse surse publice si este publicat cu unicul scop de a oferi vizitatorilor acestei pagini mai multe informatii  despre orasul meu drag, Resita.
English  | Prima Pagina  | Galerie Foto  | Resita - Trecut  | Resita - Azi  | Contact  |